Duizenden ondernemers benaderd met misleidende informatie over .co.nl “domeinen”.

Posted by on mrt 13, 2016 in Auto nieuws

Duizenden ondernemers benaderd met misleidende informatie over .co.nl “domeinen”.

Ondernemers registeren graag hun bedrijfsnaam als domeinnaam. En registrars en providers doen dat graag voor ze, want dat is een miljoenenbusiness. Maar af en toe lijken providers wat al te gretig bij het verkopen van dit soort registraties, en wordt klanten òf een veel te duur product in de maag gesplitst, of kopen ze iets dat niet helemaal is wat het lijkt.

Nu is er dan, sinds kort, de domeinextensie co.nl, die — althans dat wil een aantal domeinnaamverkopers doen geloven — naast de .nl extensie zou gaan bestaan. Omdat de .nl extensie met ruim drie miljoen verkochte domeinnamen wel erg vol begint te raken, zou dat voor bedrijven die bij de .nl registratie achter het net visten, een mooie uitkomst zijn. Als je ondernemer bent en je heet Jansen, heb je net als tientallen anderen niet de naam jansen.nl kunnen registreren, maar kun je het altijd nog met jansen.co.nl proberen. Op zich niet zo’n gekke gedachte: in Groot-Brittannië eindigen veel domeinnamen op .co.uk, en zo zijn er nog tientallen landen met zo’n .co.xx extensie.

Maar wat wil het geval? Co.nl is geen extensie (in technisch jargon: “top level domain”. De domeinnaam jansen.co.nl is daarom geen domeinnaam, net zomin als alle andere domeinen die hieronder worden geregistreerd. Co.nl is namelijk gewoon een domeinnaam, net als jansen.nl, tln.nl en alle andere drie miljoen .nl domeinnamen, zij het natuurlijk dat .co.nl wel toevallig een hele mooie domeinnaam is die veel mogelijkheden biedt. De eigenaar is Euro-DNS, een bedrijf in Luxemburg dat actief is in domeinregistraties, en dat .co.nl sinds enkele weken exploiteert. Voor 14 euro per jaar (plus 90 euro eenmalige setup-kosten) koopt u een .co.nl subdomein, maar Euro DNS vertelt er niet bij dat het een subdomein is.

Is dat erg? Ja en nee. Nee, omdat EuroDNS een vergelijkbare service levert onder het .co.nl domein als onder echte top level domains. Je kunt er dus email mee ontvangen, websites op zetten, in zoekmachines mee terecht komen, enzovoorts. Verder kun je gemakkelijk redeneren dat het de websitebezoeker een worst zal zijn of hij surft op een domein of een subdomein. Alleen experts zien het verschil.

Ja, wel erg, omdat EuroDNS een subdomein verkoopt als ware het een domeinnaam, en je dus eigenlijk betaalt voor iets dat je niet krijgt. EuroDNS heeft een professionele “launch” gekoppeld aan de start van .co.nl — net als dat bijvoorbeeld met de start van de .mobi extensie is gebeurd — met een “grandfather” periode, een “sunrise period” en een “landrush”. Dat betekent dat eerst houders van een .nl domeinnaam de keus hebben om hun vergelijkbare .co.nl te reserveren, daarna komen houders van een merknaam aan de beurt, en daarna is er een landrush: alle nog overgebleven domeinen (subdomeinen dus in dit geval) zijn voor iedereen te koop.

Tientallen miljoenen euro’s kan dat opleveren voor EuroDNS. De introductie van een officiële extensie via een sunriseperiode en landrush is een procedure van de ICANN, de organisatie die top level domeinnamen uitgeeft, en daarbij is .co.nl helemaal niet aangesloten. Een hele campagne is opgetuigd om ondernemers te doen geloven dat er een nieuw top level domein is, en vorige week hebben duizenden ondernemers een mailing toegestuurd gekregen om ze te attenderen op deze registratiemogelijkheid.

SIDN, de stichting Internet Domeinregistratie Nederland en officiële instantie die de .nl domeinregistraties regelt, heeft niets te maken met EuroDNS en heeft het Luxemburgse bedrijf bevolen om zijn reclame-uitingen aan te passen. EuroDNS heeft dat gedaan. Zo is het logo aangepast (dat aanvankelijk erg leek op dat van SIDN), en heeft het bedrijf op de website een uitleg toegevoegd over de verschillen tussen .co.nl en .nl. Maar in het registratieproces op de website wordt nog steeds gesuggereerd dat het om een gewone domeinnaam gaat. SIDN wijst erop dat .co.nl gewoon een .nl domeinnaam is, dat de eigenaar valt onder de algemene voorwaarden van SIDN en dat EuroDNS dus eigenlijk niet zoveel te vertellen heeft over de domeinnaam. Een “domeinnaam” onder .co.nl is een subdomein, net zoals logistiek.startpagina.nl een subdomein is van startpagina.nl, en empack.verpakkingen.com een subdomein van verpakkingen.com.

 

bron: bedrijfsauto.com