GM stopt eind 2015 met Chevrolet in Europa

Posted by on dec 8, 2013 in Auto nieuws

GM stopt eind 2015 met Chevrolet in Europa

General Motors stopt eind 2015 met de verkoop van het automerk Chevrolet in Europa. Dat heeft vicepresident Steve Girsky van de Amerikaanse autofabrikant donderdag gezegd.

GM wil zich op de Europese markt gaan toeleggen op zijn Duitse dochter Opel en het Britse zustermerk Vauxhall. “Wij denken dat dit winst oplevert voor al onze merken, in Europa en wereldwijd, omdat GM profiteert van een sterker Opel/Vauxhall”, zei Girsky. GM haast zich te melden dat een icoon als de Corvette wel gewoon voor ons Europeanen beschikbaar komt, maar de gangbare modellen moeten het veld ruimen.

De verkopen van Chevrolet in Europa zakten in de eerste 10 maanden van het jaar met 17 procent. Het merk heeft een marktaandeel van 1,2 procent. Opel en Vauxhall zagen de afzet met 3 procent afnemen en zijn samen goed voor 6,7 procent van de markt.

Een paar weken geleden liet GM-topman Dan Akerson zich nog uit over de overlap die Chevrolet en Opel in Europa vertonen. Hij zei toen niet tevreden te zijn met de afstand tussen de merken, en zich zelfs zorgen te maken. Een oplossing werd toen al aangekondigd, maar in november wisten we nog niet wat die oplossing in zou houden. Inmiddels is dat dus wel duidelijk.

Onverwacht
In een reactie laat de woordvoerder van Chevrolet Nederland weten dat het vertrek nogal onverwachts is: “We wisten dat er iets stond te gebeuren, maar we hadden niet verwacht dat het zo erg zou zijn. Na de Volt waren we helemaal klaar om ons op de Spark EV te focussen. Helaas is dat ons niet gegund.”

De woordvoerder van Opel Nederland vindt het een verstandige stap: “Dit biedt zeker kansen om Opels positie op de markt te versterken”. Aan uitspraken over effecten op het dealernetwerk en het merk Opel waagt hij zich niet: daarvoor is het in dit stadium nog te vroeg.

Bron: autoweek.nl