6,1 miljard euro mrb in 2020 (+147mln euro tov 2019)

Posted by on dec 15, 2019 in Auto nieuws

6,1 miljard euro mrb in 2020 (+147mln euro tov 2019)

De belastingdienst kan het nieuwe jaar ronkend tegemoet zien. In 2020 zullen de autobezitters gezamenlijk 6,1 miljard euro aan motorrijtuigenbelasting (mrb) afdragen aan de fiscus. Dat is 147 miljoen meer dan in het uitlopende jaar, zo berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de begrotingen van het Rijk en de provincies.

De motorrijtuigenbelasting mrb, in de volksmond ook wel wegenbelasting, bestaat uit een rijksdeel en een deel voor de provincie, provinciale opcenten genoemd. Uit de begrotingen blijkt dat het Rijk komend jaar 131 miljoen euro meer denkt te innen, terwijl de provincies samen 16 miljoen extra aan opcenten denken binnen te halen, zo berekende het CBS. De winst voor het Rijk komt vooral uit inflatiecorrectie van de tarieven en het groeiende wagenpark. Bovendien is de nieuwe fijnstoftoeslag fijn voor de staatskas.

Opslagtarief

Daar plukken de provincies geen vruchten van, zij halen hun winst uit het zelf te bepalen opslagtarief. Vooral in Friesland wordt het even schrikken voor de autobezitters, daar wordt de mrb ruim 20 procent duurder. Dit wil niet zeggen dat Friesland ineens zo duur is, maar het komt doordat een tijdelijk laag tarief om lastenverlichting te bewerkstelligen, tot zijn einde komt.

In Flevoland en Zuid-Holland moeten de provincies juist met minder genoegen nemen. Flevoland zag leasemaatschappij Athlon (72.500 leaseauto’s, samen goed voor 12,5 miljoen euro aan provinciale opcenten, aldus vakblad Automotive) vertrekken naar Noord-Holland, juist vanwege het lagere mrb-tarief daar. Zuid-Holland zegt in te boeten vanwege de groeiende (private-)leasemarkt en het toenemende aantal auto’s met lagere emissie.

Noord-Holland is de goedkoopste provincie wat betreft mrb, Drenthe de duurste. Gisteren meldden we al dat ook de bpm voor met name grotere suv’s komend jaar flink omhoog dreigt te gaan.

Bron: autoweek.nl